front-start
Leki i parafarmaceutyki dostępne bez recepty w pierwotnej profilaktyce choroby wieńcowej PDF Email
Oddział Kardiologii, Centralny Szpital Kolejowy 

Niezależnie od szeroko rozpowszechnionego poglądu głoszącego, że najlepszym środkiem zapobiegania wystąpieniu objawów miażdżycy jest zdrowy styl życia, istnieje wiele argumentów za tym, żeby wspomagać go leczeniem farmakologicznym. Dostępność leków bez recepty pozwala częściowo przenieść ciężar finansowy profilaktyki choroby wieńcowej z budżetu państwa na bezpośrednio zainteresowane postępowaniem profilaktycznym zagrożone osoby.

W pierwszym szeregu zalecanych leków znajdują się witaminy, wśród nich głównie witaminy chroniące nas przed wolnymi rodnikami tlenowymi - A, C i E. Należy jednak pamiętać, że dawki zalecane przez producentów dla prewencji choroby wieńcowej znacznie przekraczają dzienne zapotrzebowanie fizjologiczne. Szereg badań eksperymentalnych wykazało korzystne działanie wspomnianych witamin na sprawność naczyń i zahamowanie miażdżycy. Również obserwacje epidemiologiczne wykazały związek między zawartością tych witamin w diecie a zmniejszoną zapadalnością na miażdżycę. Jednakże stosowanie dużych dawek witamin dla zapobiegania chorobie jak pokazały wyniki wielu badań okazało się zupełnie nieskuteczne.

 

Doniesienia pochodzące z badania fińskich mężczyzn palących papierosy, którzy przebyli wcześniej zawał serca wykazały, że zarówno stosowanie witaminy E jak i A wręcz zwiększa ryzyko zgonu. Witaminy te mogą też upośledzać efekt terapeutyczny leków o udowodnionej skuteczności (np. statyn ). Wydaje się stąd, że ochronny wpływ witamin A, C i E naturalnie występujących w diecie jest silniejszy w porównaniu ze sztucznie syntetyzowanymi witaminami.

Wciąż wiąże się nadzieje ze stosowaniem innej witaminy - kwasu foliowego, który ma działanie obniżające stężenie homocysteiny – związku, co do którego zachodzi poważne podejrzenie, że ma niekorzystny wpływ na rozwój miażdżycy. Tu również mamy dużo zachęcających danych eksperymentalnych i epidemiologicznych, które jak do tej pory nie przełożyły się na korzystne wyniki badań klinicznych. W dwóch dużych badaniach nie wykazano korzyści ze stosowania kwasu foliowego u osób z chorobą wieńcową i po udarze mózgowym. Być może korzyści ze stosowania kwasu foliowego dotyczą jedynie grupy osób ze względnym lub bezwzględnym niedoborem tej witaminy. Innym sposobem rozwiązania tego problemu jest stosowane w wielu krajach na świecie wzbogacanie mąki w kwas foliowy. 


header


Wpisz powyższe znaki


busy
 
logo_ik_podstawowe_cmyk