front-start
Jak poprawić swoje żywienie? PDF Email
Instytut Kardiologii w Warszawie 

Obiad

Zamiast:

- średniej wielkości kotlet schabowy panierowany
- 4 średnie ziemniaki polane tłuszczem ze smażenia
- 3 czubate łyżki kapusty zasmażanej 
- Kubek herbaty z 2 łyżeczkami cukru


Panierka kotleta schabowego wchłania znaczne ilości tłuszczu, na którym smażono kotlety, ponadto tłuszcz dodany do ziemniaków i kapusty powodują, że w obiedzie tym jest zbyt dużo tłuszczu Jeśli zrezygnujesz z polania tłuszczem ziemniaków, a zamiast kapusty zasmażanej zjesz dużą porcję surówki z kapusty np. z marchewką, jabłkiem i cebulą, to (nie za często) możesz zjeść ulubiony kotlet.

  Lepiej będzie jeśli zjesz

- talerz do wrębu barszczu ukraińskiego z fasolką szparagową
- 3 czubate łyżki ziemniaków puree
- 2 małe pulpety z dorsza
- 5 czubatych łyżek surówki z kapusty pekińskiej z olejem
- 1 szklanka soku pomarańczowego


Zupa jarzynowa to bardzo dobry sposób na zwiększenie spożycia warzyw, a gdy nie dodamy do niej zasmażki lub śmietany będzie niskokaloryczna. Surówki są smaczne, zdrowe, a także korzystnie wpływają na urodę. Gotowana ryba jest niskokaloryczna i z powodzeniem może zastąpić dania mięsne.



header


Wpisz powyższe znaki


busy
 
logo_ik_podstawowe_cmyk