front-start
hdr-menu-nch-2





Przykłady jadłospisów o różnej kaloryczności dla osób z zaburzeniami lipidowymi

Każdy jadłospis został tak skomponowany, że dostarcza organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych (białko, błonnik pokarmowy, witaminy, składniki mineralne), a jednocześnie zawiera niewielkie, spełniające wymogi diety niskocholesterolowej, ilości tłuszczów, nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu pokarmowego.
Oprócz napojów podanych przy poszczególnych posiłkach można wypijać dodatkowo herbatę, kawę, wodę mineralną. Suma spożywanych płynów powinna wynosić około 1,5-2 litrów dziennie. Produkty wymienione w pozycji pojadanie mogą stanowić podwieczorek bądź przekąski spożywane między posiłkami głównymi.

menu-3
Dieta 1000 kcal
Przeznaczona jest dla osób otyłych, u których oprócz obniżenia poziomu cholesterolu w surowicy krwi konieczna jest także redukcja masy ciała

arr-red-smzobacz 3 jadłospisy do diety

Dieta 2000 kcal
Przeznaczona jest dla kobiet o umiarkowanej aktywności fizycznej oraz mężczyzn o niskiej aktywności fizycznej

arr-red-smzobacz 3 jadłospisy do diety
Dieta 1500 kcal 
Przeznaczona jest dla kobiet powyżej 60 roku życia o niskiej aktywności fizycznej, a także dla osób o nieznacznej nadwadze


arr-red-smzobacz 3 jadłospisy do diety

Dieta 2500 kcal
Przeznaczona jest dla mężczyzn o prawidłowej masie ciała i umiarkowanej
aktywności fizycznej


arr-red-smzobacz 3 jadłospisy do diety