front-start
hdr-menu-intro-ns




  produkty zalecane produkty przeciwwskazane
produkty zbożowe
Pieczywo pszenne, jasne, czerstwe. Ryż. Makaron drobny. Płatki kukurydziane. Kasze drobne. Pieczywo żytnie, razowe, świeże. Rogaliki francuskie (croissant) Kasze gruboziarniste. Makarony grube.
nabiał  Mleko chude.
Sery chude np. chudy twaróg.
Jogurt chudy.
Kefir chudy.
Białko jajek.
Pełne mleko.
Śmietana.
Mleko skondensowane.
Zabielacze do kawy.
Sery żółte i pleśniowe.
Jogurty pełnotłuste.
zupy Zupy warzywne z warzyw świeżych lub mrożonych przygotowane bez dodatku soli.
Zupy zagęszczone, koncentraty zup.
Zupy z proszku.
Zupy zaprawiane śmietaną.
ryby Ryby (szczególnie z rusztu, gotowane). Unikać skóry.
Ryby, wędzone, marynowane, solone, konserwy rybne.
mięso   Wszystkie chude gatunki mięsa i drobiu. Pasztety mięsne, konserwy mięsne.
Mięso i wędliny z widocznym tłuszczem.
Wędliny słone.
Kaczki.
Gęsi.
 tłuszcze Oleje: słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, rzepakowy i oliwa z oliwek (w ograniczonych ilościach).
Margaryny miękkie z tych olejów. Margaryny o zmniejszonej zawartości tłuszczu.
Masło dozwolone dla osób o prawidłowym poziomie cholesterolu.
Smalec. Słonina. Łój.
Tłuszcz spod pieczeni.
Margaryny twarde.
owoce, warzywa
Warzywa świeże i mrożone.
Ziemniaki.
Owoce świeże i suszone.
Owoce konserwowane (niesłodzone).
Warzywa solone i konserwowane: kapusta kwaszona, ogórki kwaszone, pikle warzywne.
Ziemniaki pieczone, frytki, chipsy.
desery Sorbety. Galaretki. Bezy.
Budynie na mleku chudym.
Sałatki owocowe. Marmoladki.
Orzechy solone.
Kremy. Budynie na pełnym mleku.
Torty. Przemysłowe wyroby cukiernicze (np. pączki, ciastka, paszteciki, babeczki).
Czekolada. Toffi. Karmelki. Batony.
napoje (w ilości zalecanej)
Woda.
Soki owocowe, soki warzywne (bez dodatku soli).
Napoje alkoholowe.
Czekolada.
Słodzone napoje gazowane i wody gazowane.
Sok pomidorowy.
 sosy, przyprawy Zioła. Przyprawy korzenne łagodne.
Sól dodana, pieprz, ocet, papryka, musztarda, ziele angielskie, liście laurowe.
Sosy i kremy sałatkowe.
Sosy do mięsa i ryb zawierające tłuszcz.