front-start
hdr-menu-nch-2





Wartość energetyczna oraz zawartość tłuszczów, nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu w 100 g wybranych produktów

  Energia
(kcal)
Tłuszcz
(g)
Tłuszcze
nasycone
(g)
Cholesterol
(mg)
Mleko i przetwory
Mleko 3,2% tłuszczu 61 3,2 1,9 13
Mleko 1,5% tłuszczu 47
1,5
1,0 5
Mleko 0,5% tłuszczu 39
0,5
0,3
2
Śmietana 18% tłuszczu 184
18,0
10,8 56
Jogurt naturalny 2% tłuszczu
60 2,0
1,2 8
Jogurt owocowy 1,5% tłuszczu 60 1,5
0,9
6
Kefir 2% tłuszczu 51
2,0
1,2 8
Maślanka spożywcza 0,5% tłuszczu 37
0,5
0,3
3
Ser camembert pełnotłusty
291
23,0
13,7 73
Ser brie pełnotłusty
329
28,0
17,9 72
Ser edamski tłusty 313
23,4
14,0 71
Twaróg chudy 99
0,5
0,3
2
Twaróg półtłusty 133
4,7
2,8
17
Twaróg tłusty
175
10,1
6,0 37
Ser typu "Feta"
215
16.0
10,3
89
Serek twarogowy homogenizowany pełnotłusty 161 11,0
6,5 37
Serek twarogowy ziarnisty
101
4,3
2,6
15
Jaja
Jaja kurze całe 139 9,7 3,0 360
Białko jaja kurzego 49 0,2 0 0
Pieczywo mieszane
Chleb baltonowski 251 1,5 0,3 0
Chleb chrupki 352
2,4
0,3 0
Chleb mieszany ze słonecznikiem 240
4,5
0,6
0
Chleb mieszany z soją 226
2,7
0,5 0
Chleb zwykły 248
1,3
0,3 0
Pieczywo żytnie
Chleb żytni pełnoziarnisty 225 1,8
0,3 1
Chleb żytni razowy 213
1,7
0,3 0
Chleb żytni staropolski 225
1,4
0,3
0
Pumpernikiel 240
2,0 0,4 0
Pieczywo pszenne
Bułki grahamki 252 1,7 0,4 0
Bułki kajzerki 296
3,6
0,9 0
Produkty śniadaniowe
Musli z owocami suszonymi 325 3,4 0,6 0
Musli z rodzynkami i orzechami 375 12,7 1,3 0
Płatki kukurydziane 363 2,5 0,5 0
Wędliny wieprzowe, wołowe i mieszane
Polędwica luksusowa 177 10,0 3,5 64
Szynka wieprzowa gotowana 233
18,3
6,4
51
Szynka wołowa gotowana 107
2,0
0,9 54
Szynkówka wieprzowa 191
14,7
5,1
41
Szynkówka wołowa 85
1,5 0,7 40
Kiełbasa podwawelska 247
19,6
6,9
59
Parówki popularne 342
34,3
11,7
56
Wędliny podrobowe
Kiszka pasztetowa 384 35,7 12,4 137
Pasztet pieczony 390
31,2
13,0
370
Salceson włoski 318
29,3
11,4
111
Wędliny z indyka
Baton szynkowy z indyka 143 9,3 2,6 69
Kiełbasa szynkowa z indyka 88
2,0
0,6 61
Polędwica z indyka 105
4,6
1,3
52
Szynka z indyka 84
1,6
0,5 58
Wędliny z kurczaka
Polędwica z piersi kurczaka 93
1,2
0,3
53
Szynka delikatesowa z kurczaka 123
5,6
1,6
73
Szynka z piersi kurczaka 98
1,2
0,3
54
Kiełbasa szynkowa z kurczaka
110
5,0
1,2 69
Kiełbasa kanapkowa z kurczaka 179
13,5
4,3
65
Ryby wędzone
Dorsz wędzony 94
0,5
0,1
50
Łosoś wędzony 162
8,4
1,7
70
Makrela wędzona 221
15,5
3,9
70
Pikling 215
14,3
2,1 90
Przetwory rybne
Sałatka z dorsza 187
13,9
1,0
27
Sardynka w pomidorach 162
9,9
2,8
76
Śledź marynowany
192
12,6
2,7
60
Śledź w oleju 301
26,5
3,2
65
Tuńczyk w wodzie 96
1,2
0,3
70
Tłuszcze roślinne
Olej kukurydziany 884
100,0
12,3 0
Olej rzepakowy uniwersalny 884
100,0 7,1
0
Olej słonecznikowy 884
100,0 11,1
0
Olej sojowy 884
100,0 12,0
0
Oliwa z oliwek 882
99,6 14,9
0
Margaryna kubkowa o zawartości 80% tłuszczu 710
80,0
18,8
0-1
Margaryna kubkowa o zawartości 60% tłuszczu 534
60,0
13,4
0-1
Margaryna kubkowa o zawartości 50% tłuszczu
442
50,0
14,3
0
Margaryna kubkowa o zawartości 45% tłuszczu 398
45,0
11,9
0
Tłuszcze zwierzęce
Masło ekstra 735
82,5
54,7
248
Masło śmietankowe 659
73,5
50,3
220
Smalec 880
99,5
46,5
95
Tłuszcze mieszane
Tłuszcz mieszany o zawartości 60% tłuszczu 573 64,0 33,7 182