front-start
hdr-menu-intro-ns




1. Ogranicz spożycie soli kuchennej, która powoduje zatrzymanie wody w organizmie i przyczynia się do pogłębiania objawów choroby takich jak obrzęki, duszność, przyspieszona praca serca. Dlatego też:
  • unikaj spożywania produktów zawierających znaczne ilości soli - wędlin, kiełbas, konserw mięsnych i rybnych, serów dojrzewających (żółtych) i pleśniowych, 
  • wyeliminuj ze swojej diety solone orzeszki i chipsy,
  • ograniczaj dodatek soli w czasie gotowania potraw, nie dosalaj potraw w czasie posiłków - przeciętnie z tych dwóch źródeł pochodzi około 60% soli w diecie,
  • zastępuj sól kuchenną (chlorek sodu), przyprawami typu czosnek, chrzan, koperek, sok z cytryny itd.
  • stosowanie substytutów soli (np. chlorku potasu) wymaga ostrożności, bowiem zawierają one potas, co w połączeniu z ACE inhibitorem może prowadzić do hiperkaliemii.

2. Ogranicz ilość spożywanych płynów maksymalnie do 2 l dziennie, z uwagi na to, że w tej chorobie upośledzone jest usuwanie wody z organizmu.
3. Spożywaj 4-5 małych posiłków dziennie, aby wypełnienie żołądka treścią pokarmową nie było zbyt duże, co pozwoli na unikniecie nudności, duszności lub wzdęcia.

4. Unikaj produktów i potraw bogatych w tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, które są niepożądane w prewencji i leczeniu chorób serca (dotyczy to szczególnie osób o podwyższonym poziomie cholesterolu).

5. Uzupełnij dietę w potas
  • wybieraj produkty bogate w ten pierwiastek,
  • jedz dużo warzyw i owoców,
  • stosuj suplementację tylko po zaleceniu przez lekarza.