front-start
Korzystne działanie orzechów na serce PDF Email
28.08.2005.
Prawdopodobnie wszyscy wiedzą, że dieta bogata w ryby pomaga zapobiegać udarom i zawałom serca. Jeśli masz już dość spożywania ryb, możesz spróbować orzechów włoskich.

Wyniki badania opublikowane w Journal of Nutrition wykazują, że orzechy włoskie mają, podobnie jak ryby, korzystny wpływ na poziom cholesterolu i na białko C-reaktywne (CRP). Czynniki te są silnie związane z miażdżycą naczyń krwionośnych i chorobami serca.

Orzechy włoskie zawierają kwas tłuszczowy linolowy i alfa-linolenowy. Kwas alfa-linolenowy należy do rodziny omega-3, podobnie jak kwasy tłuszczowe obecne w tłuszczu ryb. Kwas alfa-linolenowy wywiera korzystny wpływ na serce niezależnie od obniżania cholesterolu. Wcześniejsze badania pokazały, że kwas omega-3 ma właściwości antyarytmogenne, czyli zmniejsza ryzyko powstawania arytmii.

Badaniami objęto 20 mężczyzn w wieku od 30 do 60 lat i 3 kobiety w okresie pomenopauzalnym, w wieku od 55 do 65 lat. Wszyscy pacjenci byli otyli lub z nadwagą i mieli podwyższony poziom cholesterolu całkowitego, a także przekroczyli normy cholesterolu LDL (złego cholesterolu).

Żaden z uczestników badań nie zażywał leków obniżających poziom cholesterolu. Badanych podzielono na 3 grupy, a w każdej z grup zastosowano inną dietę przez okres 6 tygodni z 2-tygodniową przerwą, po której włączano kolejną z trzech diet: przeciętną amerykańską dietę, która była dietą kontrolną; dietę bogatą w kwas linolowy (LA) oraz dietę bogatą w kwas alfa-linolenowy (ALA). W obu dietach o wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych włączono spożycie orzechów włoskich i oleju z tych orzechów. Ponadto w diecie ALA włączono olej lniany, który jest bogaty w kwas alfa-linolenowy.
  Zarówno dieta bogata w kwas linolowy (dieta LA), jak i dieta o dużej zawartości kwasu alfa-linolowego (dieta ALA) zawierają dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które powodują obniżenie cholesterolu LDL (złego cholesterolu).

Badanie wykazało, że poziom CRP (białka C-reaktywnego) zmniejszył się o ok. 75% u pacjentów stosujących dietę ALA, a u stosujących dietę LA – o 45%, w porównaniu z przeciętną amerykańską dietą.

Te dwie bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe diety wykazały także pozytywny wpływ na poziom cholesterolu, obniżając go o 11% w porównaniu z przeciętną amerykańską dietą.

„Ważną informacją wynikającą z naszych doświadczeń jest to, że diety bogate w orzechy mogą obniżać ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej” - komentuje autor badań Penny Kris-Etherton.


Źródło: Journal of Nutrition, 2004; vol 134: pp 2991-2997. News release, Penn State. News release, FDA .

Autor: opracowała Agata Karpińska